За нас

Сдружение на казанлъшките гълъбовъди и развъдчици на дребни домашни животни е отворена организация за всички, обичащи и съхраняващи природните дадености, животинското и растително многообразие, както и спазващи приетите общи правила на клуба.

Казанлъшки клуб „Розова долина“

Регистриран е през 2008 г. като сдружение с нестопанска цел.

Нашата цел

Развива активна дейност в популяризирането на спортуване с гълъби.

Нашата мисия

Помага на млади хора да разбират и се отнасят с любов към животинския свят и към опазване на природната среда.

Казанлъшки високолетящ гълъб

Вече официално призната порода „Казанлъшки високолетящ гълъб“ е отглеждана отдавна, разкриват най-старите потомствени гълъбари от Казанлъшкия регион.

Казанлъшките гълъби се отглеждат предимно за летене като се срещат най-често в Казанлъшкият край, но също така и на места около Карлово, Сопот и Калофер. Най-общо в региона на Розовата Долина и Подбалкана.

Особености на вида

Казанлъшкият високолетящ гълъб се среща в няколко окраски – в бяло, сиво, черно, т.н. „арапи“, черни с бели криле, т.н. „чапари“, по-рядко сиви на черни ленти, т.н. „тигри“, и червени.

Казанлъшкият гълъб е със спуснати под опашката криле, леко опиращи се по земята.

Опашката се среща по-често с 14-16 пера, и по-рядко с 12-17 пера. Тя не трябва да е свита или широка, не по-малко свита от 8 см и по-широка от 12 см.

Човката на казанлъшкия гълъб е добре развита. Тя не е къса, но не може да се характеризира и като прекалено дълга. След две годишна възраст се наблюдава леко надуване на ноздрите на мъжките екземпляри.

Предназначението на тази порода гълъби е за високо летене с постижения от около 4-8 часа. Изключение има, разбира се и за гълъби, които са стигали до 10-12 часа полет.

  • Казанлъшките гълъби са със средно по големина тяло, и добро телосложение.
  • Белите екземпляри имат черни очи с тънко единично бяло околоочие. Черните и сивите имат сиво тънко единично околоочие.
  • Широко високо чело по права линия с човката. Препоръчително е челото да е малко по-високо от темето на гълъба.
  • Гърдите са широки и стегнати.
  • Вратът на гълъба е съразмерен с тялото.
  • Краката са чисти без пера (гащи), тоест неоперени.
  • Пръстен: 8 мм

От старите ленти…